Domácí chleba

Domácí chleba

Abychom si doma upekli kvasový chleba, potřebujeme kvásek. Buď ho dostaneme od přátel, kteří doma chleba pečou, nebo ho koupíme v Krkonoších, kde se používá při vaření „Kysela“, a nebo si ho vyrobíme sami ze žitné mouky a vody. Do misky dáme asi pět lžic žitné mouky a přidáme tolik vody, aby vzniklo hustší lívancové těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla. Druhý den přidáme dvě lžíce mouky a trochu teplé vody. Takto přikrmujeme i další den a čtvrtý den bychom měli mít kvásek.Správný kvásek voní chlebově kysele a dělají se v něm bublinky.

 

Tak teď máme kvásek a jdeme na to.

Do mísy dáme  300 g žitné chlebové mouky

600 ml vody

asi 250 g kvásku

dobře promícháme a odebereme si 250 g kvásku na příště

dáme do tepla a necháme hodinu, dvě pracovat

pak přidáme  dvě vrch. lžičky soli

dvě vrch. lžičky cukru

dvě vrch. lžičky mletého kmínu

a asi 300 ml vody nebo kyselého mléka

200 g žitné chlebové mouky

a asi 400 – 500 g pšeničné chlebové mouky

vypracujeme hodně husté těsto, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla

když nám hmota zvětší objem, vyklopíme na vál, nebo do větší mísy vysypané moukou, abychom rukama uhnětli bochánek, který se nelepí

připravíme si ošatku, důkladně ji vysypeme mokou a pomoučený bochánek do ní uložíme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla, necháme klidně do druhého dne

teplo nám urychlí všechny procesy, ale není to nutné

chleba krásně nakynul a jdeme péct

zapneme troubu na plné pecky a dáme do ní kastrůlek s vodou

plech vyložíme pečícím papírem, chleba vyklopíme z ošatky a důkladně ho omyjeme vodou, šoupneme do trouby, dáme budíka na 30 minut a dáme si siestu u kafe nebo křížovky, užíváme si krásné vůně linoucí se z trouby. Po třiceti minutách koukneme okénkem v troubě, co to dělá, troubu zmírníme na 18o°C a počkáme ještě asi deset minut než

chleba vyndáme a kocháme se vlastním výtvorem

 

Dobrou chuť!

 

Chléb náš vezdejší, buchty jsou jedlejší. Tohle říká děda Jindra. Ale není to úplně pravda. Kváskový chleba se nepřejí a je zdravý.