Domácí chleba
Abychom si doma upekli kvasový chleba, potřebujeme kvásek. Buď ho dostaneme od přátel, kteří doma chleba pečou, nebo ho koupíme v Krkonoších, kde se používá při vaření „Kysela“, a nebo si ho vyrobíme sami ze žitné mouky a vody. Do misky dáme asi pět lžic žitné mouky a přidáme tolik vody, aby vzniklo hustší lívancové těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme do tepla. Druhý den přidáme dvě lžíce mouky a trochu teplé vody. Takto přikrmujeme i další den a čtvrtý den bychom měli mít kvásek.Správný kvásek voní chlebově kysele a dělají se v něm bublinky.
Tak teď máme kvásek a jdeme na to.
Do mísy dáme 300 g žitné chlebové mouky
600 ml vody
asi 250 g kvásku
dobře promícháme a odebereme si 250 g kvásku na příště
dáme do tepla a necháme hodinu, dvě pracovat
pak přidáme dvě vrch. lžičky soli
dvě vrch. lžičky cukru
dvě vrch. lžičky mletého kmínu
a asi 300 ml vody nebo kyselého mléka
200 g žitné chlebové mouky
a asi 400 – 500 g pšeničné chlebové mouky
vypracujeme hodně husté těsto, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla
když nám hmota zvětší objem, vyklopíme na vál, nebo do větší mísy vysypané moukou, abychom rukama uhnětli bochánek, který se nelepí
připravíme si ošatku, důkladně ji vysypeme mokou a pomoučený bochánek do ní uložíme, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla, necháme klidně do druhého dne
teplo nám urychlí všechny procesy, ale není to nutné
chleba krásně nakynul a jdeme péct
zapneme troubu na plné pecky a dáme do ní kastrůlek s vodou
plech vyložíme pečícím papírem, chleba vyklopíme z ošatky a důkladně ho omyjeme vodou, šoupneme do trouby, dáme budíka na 30 minut a dáme si siestu u kafe nebo křížovky, užíváme si krásné vůně linoucí se z trouby. Po třiceti minutách koukneme okénkem v troubě, co to dělá, troubu zmírníme na 18o°C a počkáme ještě asi deset minut než
chleba vyndáme a kocháme se vlastním výtvorem
Dobrou chuť!
Chléb náš vezdejší, buchty jsou jedlejší. Tohle říká děda Jindra. Ale není to úplně pravda. Kváskový chleba se nepřejí a je zdravý.